Εκδόσεις |  Εκπαιδευτικά Προγράμματα |  Μουσειοσκευές |  Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών |  Συνέδρια |  Ψηφιακές Εφαρμογές | 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

 

    Τα εκπαιδευτικά προγράμματα απευθύνονται κυρίως σε μαθητές τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου, όπου η θεματική ενότητα της Ακρόπολης εντάσσεται στη διδακτέα ύλη τους. Η επίσκεψη οργανώνεται με  βάση κάποιο συγκεκριμένο κάθε φορά θέμα και καθορίζεται από την ηλικία και τις γνώσεις των παιδιών. Τα προγράμματα διεξάγονται στην Ακρόπολη και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

   Mέσα στα χρόνια εξελίχθηκαν και ολοκληρώθηκαν προγράμματα σχετικά με την Aκρόπολη και τα μνημεία της, τον αρχαίο Περίπατο της Aκρόπολης, την τοπογραφία του Iερού Bράχου μέσα από τα κείμενα του Πλουτάρχου και του Παυσανία καθώς επίσης και μέσα από τη λατρεία της θεάς Aθηνάς, τη ζωφόρο του Παρθενώνα, την κατασκευή των αρχαίων ναών και την αναστήλωση των αρχαίων μνημείων.

   Ορισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα αρχικά πραγματοποιήθηκαν σε μαθητές σε μεγάλη κλίμακα ως ειδικά αφιερώματα και από τότε επαναλαμβάνονται ως επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς. Παράλληλα γίνονται προγράμματα σε καθημερινή βάση, τα τακτικά, καθώς και άλλα που συνδυάζονται με περιοδικές εκθέσεις, επετείους ή ειδικές εκδηλώσεις, τα έκτακτα.

    Εκπαιδευτικά προγράμματα γίνονται στην Ακρόπολη ως έκτακτα αφιερώματα καθώς και στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων. Τακτικά προγράμματα για την Ακρόπολη πραγματοποιούνται στο Μουσείο. Οι εκπαιδευτικοί για την επίσκεψή τους με σχολικές ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σχέδια μαθημάτων και τα φύλλα εξερεύνησης.

 

 

 

 

Διαδικασία συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα

 

 

    Για τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα απαραίτητη είναι η τηλεφωνική επικοινωνία για να καθοριστεί η ημερομηνία και ώρα της επίσκεψης (τηλ. 210 9000903). Kάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να το παρακολουθήσουν μέχρι 50 μαθητές. Tην ευθύνη των μαθητών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έχει ο εκπαιδευτικός που τα συνοδεύει. Για περισσότερους από 25 μαθητές είναι απαραίτητη η παρουσία και δεύτερου εκπαιδευτικού-συνοδού.

Περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Μουσείου Ακρόπολης.

 

 

Αφιερώματα - Εκπαιδευτικά Προγράμματα στην Ακρόπολη

 

Ακρόπολη και Αναστήλωση - Απρίλιος 2016

 

 Tην Πέμπτη 14/4/2016 και την Παρασκευή 15/4/2016 300 μαθητές της Α΄Λυκείου από 14 σχολεία της Αττικής είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στο ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Ακρόπολη & Αναστήλωση" που διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Στόχος του προγράμματος ήταν η γνωριμία των μαθητών με τα αναστηλωτικά έργα που συντελούνται στην Ακρόπολη μέσα από την παρακολούθηση μίας σειράς βιωματικών εργαστηρίων στον αρχαιολογικό χώρο. 

 

 

 

Ακρόπολη και Αναστήλωση - Μάρτιος 2014

 

  Στις 27 και 28 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Α’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων το διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ακρόπολη και Αναστήλωση" σε 360 μαθητές της Α’ Λυκείου και 38 εκπαιδευτικούς από 18 σχολεία. Οι μαθητές, με τη βοήθεια του εξειδικευμένου προσωπικού της Υπηρεσίας μας, γνώρισαν το μεγάλο σύγχρονο τεχνικό έργο που επιτελείται στα μνημεία του Βράχου μέσω της παρακολούθησης μιας σειράς εργαστηρίων στο χώρο της Ακρόπολης και εντός ορισμένων εργοταξίων. 

 

 

 

Mια μέρα στην Aκρόπολη αναστηλώνοντας τα μνημεία - Μάρτιος 2012

 

   Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μια μέρα στην Ακρόπολη: Αναστηλώνοντας τα Μνημεία της" οργανώθηκε σε συνεργασία με την Α’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, την Πέμπτη 29 και  την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012. Στόχος του προγράμματος ήταν η γνωριμία των μαθητών με τα αναστηλωτικά έργα που συντελούνται στην Ακρόπολη στο πλαίσιο μίας σειράς εργαστηρίων στον αρχαιολογικό χώρο. Η προσέλευση ήταν μεγάλη με  τη συμμετοχή συνολικά 40 σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

pdf gif 18x16 Ανάλυση και παρουσίαση αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προγράμματος

 

Δείτε το σχετικό βίντεο.

 

 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2016-2017

 

Τα γλυπτά του Παρθενώνα

 

 Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται στην Αίθουσα του Παρθενώνα και έχει ως σκοπό την εξερεύνηση και ερμηνεία του ναού και των γλυπτών του από τους μαθητές. Οι μαθητές με τη βοήθεια προπλασμάτων της Ακρόπολης και των μνημείων της κατανοούν την τοπογραφία και την ιστορία του Ιερού Βράχου και αναπαριστούν με τη φαντασία τους το λαμπρό Iερό, όπου οι Aθηναίοι λάτρευαν την προστάτιδα θεά τους. Γνωρίζουν την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα, του μεγαλύτερου ναού της Ακρόπολης και εξερευνούν τα θέματα των γλυπτών που στόλιζαν το ναό.

Επίσης η κατανόηση των γλυπτών από τους μαθητές ενθαρρύνεται μέσα από ένα παιχνίδι ανασύνθεσης της δυτικής ζωφόρου όπου με τη βοήθεια ειδικά κατασκευασμένων εκμαγείων παρατηρούν τις λεπτομέρειες των γλυπτών. Τέλος συμμετέχουν σε ειδικό εργαστήριο κατασκευής χειροτεχνίας με θέμα τα γλυπτά του Παρθενώνα. Τα σχολεία μπορούν να αγοράσουν το έντυπο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα»  στην ειδική τιμή για σχολεία των 2 ευρώ ανά έντυπο. Πληροφορίες για τη διαδικασία κράτησης πατήστε εδώ.

pdf gif 18x16 Υλικό για προαιρετική προετοιμασία στην τάξη

pdf gif 18x16 Προτάσεις για την αξιοποίηση του υλικού πριν και μετά την επίσκεψη

 

 

 Ολύμπια αινίγματα: Αναζητώντας τους θεούς του Ολύμπου στο Μουσείο Ακρόπολης

 

 Με αφετηρία την απεικόνιση των θεών στην ανατολική ζωφόρο και στο ανατολικό αέτωμα του Παρθενώνα, μαθητές της Γ' Δημοτικού αναζητούν τους θεούς του Ολύμπου στις αίθουσες του Μουσείου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με τα σύμβολα και τις ιδιότητες των θεών του Ολύμπου. Μέσα από ένα παιχνίδι εξερεύνησης, με οδηγό την αγγελιοφόρο των θεών Ίριδα, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε όλες τις αίθουσες του Μουσείου και να αναζητήσουν απεικονίσεις των θεών σε διάφορα εκθέματα των συλλογών.Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το ψηφιακό εργαστήριο «Ένα παιχνίδι με τους θεούς του Ολύμπου στο Μουσείο Ακρόπολης» καθώς και με το εικαστικό εργαστήριο «Δημιούργησε τον δικό σου θεό», τα οποία διεξάγονται στο Εκπαιδευτικό Κέντρο. Πληροφορίες για τη διαδικασία κράτησης πατήστε εδώ.

pdf gif 18x16 Υλικό για προαιρετική προετοιμασία στην τάξη

pdf gif 18x16 Προτάσεις για την αξιοποίηση του υλικού πριν και μετά την επίσκεψη

 

 

Τα μνημεία της Ακρόπολης


Τα σπίτια των θεών, οι ναοί όπως ονομάζονται από τους αρχαιολόγους, γοήτευαν τους ανθρώπους άλλοτε και τώρα. Φανταχτερά στολισμένες πόρτες, πολύχρωμα κιονόκρανα και εντυπωσιακά αγάλματα δημιουργούσαν το κατάλληλο περιβάλλον για την κατοικία ενός θεού. Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με το ιδιαίτερα σύνθετο θέμα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Οι μαθητές γνωρίζουν τους ρυθμούς και τους τύπους των αρχαίων ναών και συζητούν για τη γλυπτική και χρωματική διακόσμηση που ολοκλήρωνε την εμφάνιση των ναών. Συνοδεύεται από εικαστικό εργαστήριο ζωγραφικής και κολλάζ καθώς και από παιχνίδι σύνθεσης ναών με σφραγίδες ή τουβλάκια LEGO®. Πληροφορίες για τη διαδικασία κράτησης πατήστε εδώ.

pdf gif 18x16 Υλικό για προαιρετική προετοιμασία στην τάξη

pdf gif 18x16 Προτάσεις για την αξιοποίηση του υλικού πριν και μετά την επίσκεψη

 

 

Για παλαιότερα εκπαιδευτικά προγράμματα, πατήστε εδώ.
 

2011 ΥΣΜΑ
ΥΣΜΑ
Copyright © ΥΣΜΑ 2011. All rights reserved.
Powered by orbitlab