Η νέα περίοδος των έργων που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει εκτεταμένο πρόγραμμα στον Παρθενώνα.
Το σημαντικότερο έργο στον Παρθενώνα είναι η επέμβαση στη δυτική πλευρά του μνημείου, που αναστηλώθηκε από τον Ν. Μπαλάνο την πρώτη περίοδο αναστήλωσης του Παρθενώνα (1898-1902). Η επέμβαση έχει στόχο α) την αντιμετώπιση των σοβαρών δομικών προβλημάτων και των παραμορφώσεων αυτής της περιοχής του μνημείου, που οφείλονται στις καταστροφές του παρελθόντος, στην προηγούμενη αναστήλωση, αλλά και στους σεισμούς που έπληξαν το μνημείο και β) την μορφολογική αποκατάσταση της όψης με την ένταξη σε αυτήν ορισμένων αρχιτεκτονικών μελών από νέο μάρμαρο. Τη μελέτη για την επέμβαση έχουν εκπονήσει οι αρχιτέκτονες Β. Ελευθερίου και Β. Μανιδάκη.
Στο πρόγραμμα των ετών 2011 – 2013 έχει ενταχθεί η επέμβαση στις δύο γωνίες της δυτικής πλευράς που περιλαμβάνει την αποσυναρμολόγηση 80 συνολικά αρχιτεκτονικών μελών. Παράλληλα, προβλέπεται επίσης η απομάκρυνση από τις δύο γωνίες του μνημείου 6 συνολικά μετοπών και η μεταφορά τους στο Μουσείο Ακρόπολης, για λόγους προστασίας. Στο μνημείο θα τοποθετηθούν πιστά αντίγραφα των μετοπών από τεχνητό λίθο. Εργασίες συντήρησης της επιφάνειας θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους λίθους που θα αποσυναρμολογηθούν αλλά και σε όλους τους παρακείμενους λίθους.
Προκειμένου να διερευνηθεί η εξέλιξη των μετακινήσεων στους γωνιακούς, αλλά και στον 4ο κίονα της δυτικής πλευράς κατά την αποφόρτιση, κατά τη διαδικασία των αποσυναρμολογήσεων, εγκαταστάθηκε σύστημα παρακολούθησης με αισθητήρες οπτικών ινών.
Παράλληλα με τις εργασίες στη δυτική πλευρά γίνονται εργασίες αποκατάστασης των ορθοστατών του βόρειου τοίχου του σηκού. Το πρόγραμμα των ετών 2011 – 2013 αφορά στην αποκατάσταση 15 αρχαίων λίθων της εξωτερικής στρώσης. Μετά τη δομική αποκατάστασή τους προβλέπεται η ανατοποθέτησή τους, στην οριστική θέση. Από την εσωτερική στρώση των ορθοστατών έχει αναγνωριστεί μόνο ένας αρχαίος λίθος. Οι υπόλοιποι θα κατασκευαστούν από νέο μάρμαρο στις θέσεις που απαιτείται για την στήριξη του υπερκείμενου τμήματος του τοίχου, ο οποίος θα αναστηλωθεί σε επόμενο πρόγραμμα. Η αποκατάσταση των πλευρικών τοίχων του σηκού βασίζεται στις υπάρχουσες μελέτες των Ν. Τογανίδη και Κ. Παράσχη (νότιος τοίχος) και Ν. Τογανίδη και Κ. Ματάλα (βόρειος τοίχος). Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού θα συμβάλλει στην ανάκτηση της δομής των τοίχων του ναού και στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του μνημείου.
Στις εργασίες του Παρθενώνα περιλαμβάνεται ακόμη η ολοκλήρωση της κατάξεσης των ραβδώσεων στα νέα συμπληρώματα των 6 κιόνων της βόρειας κιονοστοιχίας του Παρθενώνα. Πρόκειται για την τελική επεξεργασία που γίνεται στις επιφάνειες των σπονδύλων από νέο μάρμαρο και απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και δεξιοτεχνία από πλευράς μαρμαροτεχνιτών.
Τέλος, ξεκινούν και οι εργασίες αποκατάστασης του υπερθύρου του δυτικού τοίχου του σηκού που είχε αναστηλωθεί από τον Ν. Μπαλάνο. Στη φάση αυτή πρόκειται να αποκατασταθούν οι δύο εσωτερικές δοκοί, τμήματα των οποίων σώζονται και θα συμπληρωθούν από νέο μάρμαρο.