Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων

Η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙ.ΝΕ.ΠΟ.Κ.) συμμετέχουν στον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 με την έκθεση φωτογραφίας ΣΜΙΛΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων.

Καθώς τα έργα βαίνουν προς ολοκλήρωση, όλο και συχνότερα ανατρέχουμε στο αρχείο που έχει συγκροτηθεί μετά από συστηματική και λεπτομερή καταγραφή των καθημερινών εργασιών στο εργοτάξιο. Οι αριθμοί είναι καθηλωτικοί: περισσότερα από 300.000 τεκμήρια φυλάσσονται σήμερα στο αρχείο της ΥΣΜΑ και είναι προσβάσιμα στους μελετητές. Το πλούσιο αυτό απόθεμα γνώσης μπορεί κανείς να προσεγγίσει με πολλούς τρόπους, από διαφορετική οπτική γωνία. Έναν ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης επιχειρεί η έκθεση ΣΜΙΛΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων φωτίζοντας την καθημερινή ζωή στο εργοτάξιο. Η έκθεση επιχειρεί να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων: Ποια είναι η συμβολή των μαρμαροτεχνιτών στα έργα αναστήλωσης και ποιος ο βαθμός εμπλοκής τους στο εγχείρημα; Ποια είναι τα συναισθήματα εκείνα που βιώνουν και μοιράζονται στη διάρκεια των επεμβάσεων;  Πώς οργανώνεται και λειτουργεί η κοινότητα των μαρμαροτεχνιτών μέσα από τη συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, τη σχόλη;

Παράλληλα, η έκθεση ΣΜΙΛΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων φιλοδοξεί να συμβάλει στην προβολή της μαρμαροτεχνίας ως άυλου πολιτιστικού αγαθού, να αναδείξει όχι μόνο τα έργα των μαστόρων, αλλά και την παράδοση, την πολιτισμική εμπειρία και τις συλλογικές σχέσεις και μνήμες στο πλαίσιο των οποίων η τέχνη αυτή μεταδίδεται αιώνες τώρα από γενιά σε γενιά. Το 2013 η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και το 2015 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, υπηρεσία αρμόδια για την εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO (2003), μεριμνά για την ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη διαφύλαξη και την ανάδειξη στοιχείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτελούν μέρος της συλλογικής μνήμης και ταυτότητας όλων μας.

Στη διοργάνωση συμμετέχει και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που θα φιλοξενήσει την έκθεση το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη και την άνοιξη του 2019 στην Τήνο.

 

Λατινικό Παρεκκλήσιo – Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

6 -30 Ιουλίου 2018

Εγκαίνια έκθεσης: 6 Ιουλίου 2018, 8:00 μ.μ.

Πρώτος σταθμός της έκθεσης, που θα περιοδεύσει στην Ελλάδα, θα είναι, μετά από πρόσκληση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, το Λατινικό Παρεκκλήσιο, στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 6 Ιουλίου, στις 8:00μ.μ. Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου 2018, παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από το Έργο αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης, με κεντρικό θεματικό άξονα τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα στο αναστηλωτικό έργο.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης

9 - 27 Αυγούστου 2018

Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018, 8.30 μμ

Δεύτερος σταθμός της έκθεσης για φέτος είναι η Μυτιλήνη: η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου θα φιλοξενήσει την έκθεση στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, όπου θα παραμείνει από τις 9 έως τις 27 Αυγούστου 2018. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018, στις 8.30 μμ.

 

Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη

1 Οκτωβρίου - 31 Δεκεμβρίου 2018

Εγκαίνια: Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, 8.00 μμ

Τρίτος σταθμός της έκθεσης για φέτος είναι η Θεσσαλονίκη: Με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα «Πόλ(ε)ις», η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη, ενταγμένη στο πλαίσιο δράσεων που διοργανώνονται από το ΠΙΟΠ.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη  απέστειλε χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης.

Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης αφιερώνει την έκθεση αυτή στη μνήμη του μαρμαροτεχνίτη Μάκη (Ιάκωβου) Κλάδιου, που εργάστηκε στα έργα Ακροπόλεως για 23 χρόνια και χάθηκε πρόωρα στις 23 Ιουλίου 2018, μαζί με τους γονείς του, κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς που έπληξε το Μάτι Αττικής.