Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ακρόπολη στο πλαίσιο του εορτασμού των ΕΗΠΚ 2015

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν το 1991 ως ένα πρόγραμμα που επιδιώκει την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται μια φορά το χρόνο σε όλη την Ευρώπη με τίτλο «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά» προσανατολίζονται θεματικά ανά χρόνο. Για το 2015-2016 επιλέχτηκε από την Ελλάδα το θέμα «Βία και Ανεκτικότητα».

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, ο Τομέας Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της ΥΣΜΑ οργάνωσε και διεξήγαγε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, με τίτλο «Συγκρούσεις και συναντήσεις πολιτισμών στα μνημεία της Ακρόπολης». Το πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25/9/2015, παρακολούθησαν μαθητές της Γ' τάξης από το 1ο Γυμνάσιο Σπάτων.

Στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τις περιπέτειες που υπέστησαν τα μνημεία στο πέρασμα του χρόνου, ανιχνεύοντας στοιχεία βίας αλλά και ανεκτικότητας με βάση τις συνθήκες της κάθε εποχής. Οι μαθητές μέσα από συζήτηση, αντιλήφθηκαν ότι η Ακρόπολη ως εθνικό αλλά και παγκόσμιο σύμβολο υπήρξε χώρος συνάντησης αλλά και σύγκρουσης πολιτισμών, θρησκειών, αντιλήψεων και κατανόησαν την ανάγκη της προώθησης νέων αξιών, όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας και η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης της ατομικής ή συλλογικής ταυτότητας.