Μία μεγάλη απώλεια...

Η οικογένεια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης είναι συγκλονισμένη από το γεγονός της απώλειας του μαρμαροτεχνίτη Ιάκωβου (Μάκη) Κλάδιου, του πατέρα του Ιωάννη και της μητέρας του Μαρίας. Την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018, μία εβδομάδα μετά την φονική πυρκαγιά στα Μάτι, όπου διέμεναν, επιβεβαιώθηκε ο θάνατός τους…

Ο Ιωάννης Κλάδιος, μαρμαροτεχνίτης και συντηρητής με καταγωγή από την Τήνο, εργάστηκε στα έργα συντήρησης της Επιδαύρου έως την συνταξιοδότησή του στο τέλος της δεκαετίας του ‘90. Ο Μάκης, μαζί με τον αδελφό του Αριστείδη, ακολούθησαν τα βήματα του πατέρα τους και έγιναν μαρμαροτεχνίτες. Ο Μάκης εργάστηκε αρχικά στη Επίδαυρο και από το 1995 στο έργο αναστήλωσης των Προπυλαίων. Συμμετείχε σε όλες τις μαρμαρικές εργασίες με προθυμία και εξελίχθηκε σε έναν επίλεκτο μαρμαροτεχνίτη αναλαμβάνοντας καθήκοντα που απαιτούσαν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και ικανότητες, όπως τη λάξευση δωρικών γείσων, φατνωματικών πλακών, επιστυλίων, δοκών κά. Στο διάστημα από το 2002 έως το 2006 συμμετείχε στην ομάδα που κατασκεύασε τα ιωνικά κιονόκρανα που κοσμούν σήμερα την κεντρική διάβαση του μνημείου Από το 2016 εργαζόταν στο συνεργείο αναστήλωσης του Παρθενώνα.

Οι συνάδελφοι του θα τον θυμούνται για τον ήπιο χαρακτήρα του και την εργατικότητά του. Ευχάριστος και προσηνής με όλους, ευγενής, ευαίσθητος και με ήθος, συμμετείχε σε κάθε συλλογική προσπάθεια τιμώντας τη θέση που είχε επιλέξει στην υπηρεσία της προστασίας των μνημείων.