Νέα έκδοση της Εικονικής περιήγησης στα μνημεία της Ακρόπολης

Η Επιτροπή Συντήρησεως Μνημείων Ακροπόλεως και η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης σας προσκαλούν να εξερευνήσετε τα μνημεία της Ακρόπολης και να πληροφορηθείτε για τις αναστηλωτικές εργασίες που πραγματοποιούνται σε αυτά χρησιμοποιώντας την ανανεωμένη ψηφιακή εφαρμογή της εικονικής περιήγησης, που επιτρέπει τη διερεύνηση του αρχαιολογικού χώρου με διαδραστικό τρόπο. Πραγματοποιώντας μία εικονική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, θα βρεθείτε  ανάμεσα στο Ναό της Αθηνάς Νίκης και τα Προπύλαια, θα σταθείτε μέσα στον Παρθενώνα και το Ερέχθειο, θα απολαύσετε τη θέα της πόλης της Αθήνας και θα δείτε από πολύ κοντά τα τείχη που περιβάλλουν το βράχο.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί πανοραμικές φωτογραφικές λήψεις υψηλής ανάλυσης, οι οποίες συνοδεύονται από πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα μνημεία και επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος. Ο χρήστης μέσω του ορθοφωτοχάρτη του βράχου της Ακρόπολης μπορεί να προσανατολιστεί στο χώρο και να επιλέξει διάφορες θέσεις θέασης με βάση το κάθε μνημείο ή τα ενδιαφέροντά του, πραγματοποιώντας τη δική του διαδρομή στον αρχαιολογικό χώρο. Οι εικόνες προσφέρουν δυνατότητες αυξημένης εστίασης στις λεπτομέρειες των μνημείων καθιστώντας ορατές τη διάβρωση του μαρμάρου, τις ρωγμές, τις εργασίες συντήρησης. Παράλληλα επιτρέπουν τη λεπτομερή παρατήρηση περιοχών που δεν είναι προσβάσιμες στο κοινό, π.χ. τα περιμετρικά τείχη ή το εσωτερικό του Παρθενώνα, ενώ περιλαμβάνονται και νυκτερινές λήψεις προκειμένου να δοθεί η εντύπωση των μνημείων σε ώρες εκτός λειτουργίας του χώρου. Τέλος, τα συνοδευτικά κείμενα περιλαμβάνουν πληροφορίες τόσο για την ιστορία και την αρχιτεκτονική των μνημείων, όσο και για τις συνεχιζόμενες αναστηλωτικές επεμβάσεις.

Η εφαρμογή αποτελεί αναβάθμιση προηγούμενου έργου με έμφαση στην επέκταση της λειτουργίας σε φορητές συσκευές και την αναμόρφωση του πληροφοριακού περιεχομένου. Η απόφαση για την υιοθέτηση  τεχνολογικών λύσεων αιχμής προκειμένου να είναι διαδικτυακά προσβάσιμος ο χώρος της Ακρόπολης αποσκοπεί τόσο στην παρουσίαση των αναστηλωτικών εργασιών που πραγματοποιούνται όσο και στην προώθηση της πρόσβασης σε αυτό το σημαντικότατο μνημείο της διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς. Η οπτική απόδοση των μνημείων μέσω των συγκεκριμένων λύσεων που υιοθετούνται μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία για να γνωρίσει τα μνημεία κάθε ενδιαφερόμενος ή πιθανός επισκέπτης, αλλά και ως επιστημονικό ή εκπαιδευτικό εργαλείο σε διάφορους κλάδους.

Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη στη διεύθυνση http://acropolisvirtualtour.gr. Η ανάπτυξή της πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη του Γραφείου Τεκμηρίωσης της ΥΣΜΑ και της εταιρείας Culturplay, που εξειδικεύεται στην παροχή ψηφιακών μέσων και διαδραστικών εργαλείων για τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ελπίζουμε να καταφέρει να εμπλουτίσει την κατανόηση των μνημείων και των αναστηλωτικών έργων κάθε «εικονικού» επισκέπτη!.