Παρουσίαση του αναστηλωτικού έργου της ΥΣΜΑ σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του Προγράμματος Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων οργανώθηκαν διαλέξεις σε σημαντικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ σχετικά με το αναστηλωτικό πρόγραμμα  που βρίσκεται σε εξέλιξη στα μνημεία της Ακρόπολης και την τεχνική καθαρισμού της επιφάνειας των μαρμάρων με λέιζερ.

 

Οι παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν από την Διευθύντρια της ΥΣΜΑ, κα Βασιλικής Ελευθερίου, και τον Δρ. Δημήτριο Άγγλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συνεργάτη του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής  και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

 

Η εκπαιδευτικού χαρακτήρα περιοδεία έλαβε χώρα από 24 Μαρτίου έως 4 Απριλίου στους παρακάτω χώρους :

 

Στις 24 Μαρτίου στο Graduate School of Architecture, Planning and Preservation  του πανεπιστημίου Columbia, με υπεύθυνη την Trisha Logan, Assistant Director of Urban Planning and Historic Preservation.

Στις 25 Μαρτίου στο πανεπιστήμιο του Yale, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών, με υπεύθυνο τον Dr Γιώργο Συρίμη, Associate Program Chair.

Στις 26 Μαρτίου στο  τμήμα History of Art and Architecture του πανεπιστημίου Penn, με υπεύθυνο τον Dr Frank G. Matero, Professor of Architecture, Historic Preservation.

Την 1 Απριλίου στο Department of History of Art & Architecture του πανεπιστημίου της Βοστώνης με υπεύθυνο τον Dr Fred S. Kleiner, Professor of History of Art & Architecture, Professor of Archaeology, Chair of the Department of History of Art & Architecture. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Archaeological institute of America.

Στις 2  Απριλίου στο Art Conservation Department του πανεπιστημίου του  Delaware. Η παρουσίαση έγινε στο Μουσείο του Winterthur με υπεύθυνη την Dr. Joyce Hill Stoner.

Τέλος, στις 4  Απριλίου στο πλαίσιο του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Stony Brook University και σε συνεργασία με Department of Engineering, με υπεύθυνη την Dr Στέλλα Τσίρκα (Acting Coordinator of Hellenic Studies).

 

Τις διαλέξεις παρακολούθησαν μέλη της επιστημονικής κοινότητας, καθηγητές και φοιτητές, αλλά και εκπρόσωποι των κατά τόπους ελληνικών κοινοτήτων. Η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε παντού εξαιρετικά θερμή, όπως φάνηκε από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τις πολλές ερωτήσεις και τα θετικά σχόλια, τόσο για την πρόοδο των έργων στην Ακρόπολη όσο και για την εφαρμογή της τεχνικής του καθαρισμού της επιφάνειας των μαρμάρων.