Εγγραφές στη Μνήμη: Ανακαλώντας στιγμές από την αναστήλωση των Προπυλαίων

H έκθεση φωτογραφίας ‘Εγγραφές στη Μνήμη: Ανακαλώντας στιγμές από την αναστήλωση των Προπυλαίων’ με τον αγγλικό τίτλο ‘RECORDS OF MEMORY. Recalling moments of the Propylaia Restoration’ παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Λιθουανίας στο Βίλνιους από τις 20 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Η έκθεση  που σχεδιάστηκε από το Γραφείο Τεκμηρίωσης της ΥΣΜΑ και παρουσιάστηκε το 2016, αφορά σε 44 φωτογραφίες, διαστάσεων 30Χ40εκ. επιλεγμένες από το αρχείο της Υπηρεσίας. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν αναστηλωτικές εργασίες από το έργο των Προπυλαίων και οργανώνονται σε επτά θεματικές ενότητες καθεμία από τις οποίες εκφράζεται με ένα συναίσθημα, καθώς ο στόχος της έκθεσης ήταν, μεταξύ άλλων, και η ανάδειξη της συμβολής των ανθρώπων στη διαδικασία της αναστήλωσης και όχι το έργο αυτό καθ αυτό.

Η συγκεκριμένη έκθεση επιλέχθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βίλνιους προκειμένου να συμμετάσχει στον εορτασμό της 100ετίας για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Λιθουανία, που συμπίπτει με το τρέχον έτος.

Η Πρέσβης της Ελλάδος Δρ. Βασιλική Δικοπούλου προσκάλεσε  την Διευθύντρια της ΥΣΜΑ κ. Βασιλική Ελευθερίου προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης και να δώσει μία διάλεξη για τα έργα αναστήλωσης στα μνημεία της Ακρόπολης.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου  στις 6:00 μ.μ. στο χώρο της έκθεσης.

Μετά τον χαιρετισμό του Γενικού Διευθυντού της Βιβλιοθήκης, κύριου Renaldas Gudauskas, η κυρία Πρέσβης εγκαινίασε την έκθεση αναφερόμενη στην σημασία που έχουν τα μνημεία της Ακρόπολης για τον δυτικό πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά, τον συμβολισμό που εμπεριέχουν, την σημασία να συντηρήσουμε αυτή την μεγάλη κληρονομιά, την ευθύνη μας απέναντι στο έθνος αλλά και στην ανθρωπότητα . Τέλος έκανε μία συγκινητική αναφορά στα θύματα της πυρκαγιάς της Αττικής και ειδικότερα στον μαρμαροτεχνίτη της ΥΣΜΑ Ι. Κλάδιο, που ήταν ανάμεσα σε αυτά.

Ακολούθησε η διάλεξη της κ. Βασιλικής Ελευθερίου με τίτλο ‘The Athenian Acropolis. The process of the monuments’ protection’, διάρκειας 45 λεπτών και στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο, παραγωγής της ΥΣΜΑ, διάρκειας 10 λεπτών.