45 ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΜΑ. 45 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑ

Το 1975 συστάθηκε η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ),  διεπιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού επιφορτισμένη με το καθήκον να κατευθύνει τις νεώτερες επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης. Από τότε έως σήμερα η ΕΣΜΑ εργάζεται αδιάλειπτα καθοδηγώντας τις επεμβάσεις και την έρευνα και συντονίζοντας την τεκμηρίωση, τη διάχυση και την εκπαιδευτική αξιοποίηση του εξαιρετικά σημαντικού για την ιστορία των αναστηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου που παράγεται από αυτές.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 45 ετών από την ίδρυση της ΕΣΜΑ, το Γραφείο Τεκμηρίωσης και το Γραφείο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) σχεδίασαν και υλοποίησαν σειρά ψηφιακών δράσεων που ανασύρουν τεκμήρια από το πολύτιμο Αρχείο της Υπηρεσίας και προτείνουν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του αναστηλωτικού έργου.

Ακολουθήστε τους συνδέσμους για να περιηγηθείτε στις δράσεις μας, να μάθετε περισσότερα για την ΕΣΜΑ, να ενημερωθείτε για τα ολοκληρωμένα και τα τρέχοντα αναστηλωτικά προγράμματα, να δημιουργήσετε με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που σχεδιάσαμε και να απολαύστε το πολύχρωμο φωτογραφικό ψηφιδωτό της αναστήλωσης!

 

  Με τον φακό στραμμένο στην αναστήλωση

Τι βλέπουν οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου και οι εργαζόμενοι, όταν βρίσκονται πίσω από τον φωτογραφικό τους φακό; Αυτό είναι το ερώτημα που διερευνήσαμε μέσω της φωτογραφικής δράσης με τίτλο «Ακρόπολη: εστιάζοντας στην αναστήλωση». Στόχος της ήταν να καταγραφούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την «καθημερινή ζωή» των μνημείων της Ακρόπολης, όπως τα έχει συλλάβει η ευαίσθητη καλλιτεχνική ματιά  των επισκεπτών. Η συμμετοχή του κοινού ήταν ένθερμη και ενθαρρυντική! Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να περιηγηθείτε στο ψηφιακό λεύκωμα που σχεδιάσαμε για σας, απολαύστε τις υπέροχες φωτογραφίες και γνωρίστε τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτές.

Περιηγηθείτε στην ψηφιακή έκθεση   

 

  Αναδρομή στην ιστορία της ΕΣΜΑ

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 45 ετών, ανατρέξαμε στο φωτογραφικό αρχείο  που διαχειρίζεται το Γραφείο Τεκμηρίωσης και εμπλουτίσαμε το ψηφιακό χρονολόγιο των εργασιών με εντυπωσιακές φωτογραφίες. Ακολουθήστε τον σύνδεσμο για να γνωρίσετε την ιστορία της ΕΣΜΑ, να ενημερωθείτε για τις επεμβάσεις στα μνημεία της Ακρόπολης και να απολαύσετε φωτογραφίες από το αρχείο μας. Περιηγηθείτε στο χρονολόγιο των εργασιών για να διαπιστώσετε το εύρος των επεμβάσεων και τις μεταβολές των μνημείων και του αρχαιολογικού χώρου.

Περιηγηθείτε στο Χρονολόγιο Εργασιών    

 

  Από το αρχείο στην οθόνη

Με ιδιαίτερη μέριμνα για την τεκμηρίωση των επεμβάσεων, ήδη από την έναρξή τους, η ΕΣΜΑ έβαλε τις βάσεις για τη συγκρότηση αρχείου οπτικοακουστικού υλικού. Οι επεμβάσεις τεκμηριώνονται, όχι μόνον φωτογραφικά, αλλά και κινηματογραφικά. Η ψηφιοποίηση του παλαιότερου οπτικοακουστικού υλικού από το Γραφείο Τεκμηρίωσης, που ολοκληρώθηκε το 2019, επιτρέπει σήμερα την ανάδειξη αυτών των πολύτιμων τεκμηρίων της ιστορίας των αναστηλώσεων και τη διάθεσή τους στο κοινό σε αρχεία υψηλής ανάλυσης. Για πρώτη φορά οι ταινίες  "Η διάσωση του Μνημείου" του Κ. Βρεττάκου και  "Το Ερέχθειο και ο Χρόνος" της Α. Δρακοπούλου θα παρουσιαστούν στο κοινό ψηφιοποιημένα από τις πρωτογενής κόπιες σε Full HD ανάλυση. Ακολουθήστε τον σύνδεσμό μας  για να απολαύσετε πέντε κινηματογραφικές ταινίες, που έχουν παραχθεί υπό την επιστημονική επιμέλεια της ΕΣΜΑ.

Δείτε ταινίες από το οπτικοακουστικό αρχείο  

 

  Ανοιχτή πρόσβαση στη Γνώση

Από την ίδρυσή της έως σήμερα η ΕΣΜΑ προωθεί τον επιστημονικό διάλογο, μέσω της έκδοσης μελετών, πρακτικών συνεδρίων και αποδόσεων των έργων. Παράλληλα, υποστηρίζει εκδόσεις ενημερωτικού περιεχομένου που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Για πρώτη φορά οι εκδόσεις της ΕΣΜΑ διατίθενται ψηφιακά. Ακολουθήστε τον πρώτο σύνδεσμο για να γνωρίσετε αυτές τις εκδόσεις, επιστημονικές και ενημερωτικές. Ακολουθήστε τον δεύτερο σύνδεσμο για να περιηγηθείτε στην περιοδική έκδοση «Ενημερωτικές Ειδήσεις από την αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης».

 

  Μάθε, παίξε, δημιούργησε...από το σπίτι!

Από το 1987 - που οργανώθηκε το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ακρόπολη - έως σήμερα η ΕΣΜΑ δείχνει το σταθερό ενδιαφέρον της για την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης προς όφελος των μαθητών και μαθητριών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Γραφείο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της ΥΣΜΑ διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, παρέχει ενημέρωση στους εκπαιδευτικούς και παράγει εκπαιδευτικό υλικό (έντυπα, εκπαιδευτικές μουσειοσκευές, οικογενειακά σακίδια, ψηφιακές εφαρμογές) για χρήση στον αρχαιολογικό χώρο, στο μουσείο, στην τάξη ή στο σπίτι. Ακολουθήστε τους συνδέσμους για να γνωρίσετε τις δύο εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που σχεδιάστηκαν με αφορμή τον εορτασμό 45 ετών από την ίδρυση της ΕΣΜΑ. Απευθύνονται σε παιδιά και γονείς αλλά και σε σχολικές ομάδες που έχουν τη διάθεση να μάθουν, να παίξουν και να δημιουργήσουν αντλώντας έμπνευση από τα μνημεία της Ακρόπολης.

Μάθε, παίξε, δημιούργησε! 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

E-NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο
keyboard_arrow_up