Συνεργασία της ΕΣΜΑ, ΥΣΜΑ, Αρχαιολογικού Πάρκου του Ercolano και του Herculaneum Conservation Project

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με θέμα «Η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στην προστασία των μνημείων» στο πλαίσιο της συνεργασία των συντελεστών της ΕΣΜΑ, ΥΣΜΑ, Αρχαιολογικού Πάρκου του Ercolano και του Herculaneum Conservation Project, υπό τον συντονισμό της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών (ΙΑΣΑ). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της ΙΑΣΑ,  ο Διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου Ercolano, Δρ F. Sirano και η Διευθύντρια της ΥΣΜΑ, κ. Β. Ελευθερίου παρουσίασαν συνοπτικά τα προβλήματα συντήρησης των αρχαιολογικών χώρων του Ercolano και της Ακρόπολης, αντίστοιχα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η σύγχρονη τεχνολογία αξιοποιείται προς όφελος των μνημείων. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Ελευθερίου παρουσίασε τις ψηφιακές δράσεις της ΥΣΜΑ για την τεκμηρίωση, τη διαχείριση των τεκμηρίων, την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού, καθώς και την ενόργανη παρακολούθηση των μνημείων και την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στην έρευνα υλικών συντήρησης. Από την πλευρά του, ο κ. Sirano, αφού παρουσίασε συνοπτικά τα προβλήματα που για χρόνια απειλούσαν τον μοναδικό αρχαιολογικό πλούτο του Ercolano, ανέπτυξε κυρίως το ψηφιακό πρόγραμμα διαχείρισης που επιτρέπει την εύστοχη διάγνωση των προβλημάτων συντήρησης και την έγκαιρη επέμβαση προς αποκατάστασή τους.

Στον ενδιαφέροντα διάλογο που ακολούθησε έλαβαν μέρος η αρχιτέκτων P. Pesaresi (Herculaneum Conservation Project),  η αρχιτέκτων  Α. Dibenedetto (ΙΑΣΑ) και από πλευράς ΥΣΜΑ οι Προϊστάμενοι των τμημάτων Ρ. Χριστοδουλοπούλου,  Δ. Μιχαλοπούλου, Ε. Αγγελακοπούλου, Ε. Λεμπιδάκη, Ε. Σιουμπάρα, Ε. Καϊμάρα, οι μηχανικοί Κ. Καρανάσος και  Δ. Μαυρομάτη και η αρχαιολόγος Ε. Πετροπούλου.

Ακολούθως, οι Ιταλοί συνάδελφοι ξεναγήθηκαν στα έργα Ακροπόλεως, όπου είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν περαιτέρω σε ζητήματα που σχετίζονταν με τα μνημεία και τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.  Ανάλογη ενημέρωση για εκπαιδευτικά θέματα και θέματα τεκμηρίωσης είχε προηγηθεί την Πέμπτη 30.10.2019 στα γραφεία της ΥΣΜΑ και το Μουσείο Ακρόπολης, αντίστοιχα.