Τι πίστευαν οι αρχαίοι για τους θεούς;

Aπό την προϊστορική περίοδο έως την επικράτηση του Xριστιανισμού τον 4ο αιώνα μ.X.,  οι αρχαίοι Έλληνες και στη συνέχεια οι Pωμαίοι, λάτρευαν θεούς και θεές, που κατά τις παραδόσεις τους ζούσαν στις απάτητες κορυφές του Oλύμπου. Οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν στους θεούς τους όχι μόνον ανθρώπινη μορφή αλλά και ιδιότητες, ακόμη και αδυναμίες ανθρώπινες. Τους έδωσαν επίσης σύμβολα ώστε να μπορούν όλοι να τους αναγνωρίζουν. Τους φαντάζονταν να ζουν σαν μία οικογένεια, ευτυχείς, αθάνατοι, πάντοτε νέοι, στα παλάτια του Δία στον Όλυμπο. Yποτίθεται ότι έτρωγαν, έπιναν, άκουγαν μουσική, δέχονταν τις προσφορές και τις θυσίες των ανθρώπων και συζητούσαν τα θεϊκά και τα ανθρώπινα. Mπορούσαν επίσης να μένουν σε ιερά και ναούς που είχαν δημιουργήσει οι άνθρωποι και να παρεμβαίνουν στη ζωή τους.

Πόσοι και ποιοι ήταν οι θεοί του Ολύμπου;

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι οι θεοί του Ολύμπου ήταν δώδεκα. Ο Δίας, τα αδέλφια του Ποσειδώνας, Ήρα, Δήμητρα και Εστία και τα παιδιά του, Αθηνά, Απόλλωνας, Άρτεμη, Αφροδίτη, Άρης, Ερμής και Ήφαιστος. Πολλές φορές τη θέση της Εστίας στο Δωδεκάθεο, όπως και στο παιχνίδι αυτό, παίρνει ο Διόνυσος ο οποίος ήταν ένας πολύ αγαπητός θεός σε θεούς και ανθρώπους.

Παίξε με τους θεούς!

Παιχνίδι αντιστοίχισης

Θυμήσου τις ιδιότητες και όσα αντιπροσωπεύει ο κάθε θεός. Σκέψου ποια σύμβολα θα είχαν οι θεοί του Ολύμπου στη σημερινή εποχή και προσπάθησε να τα αντιστοιχίσεις με τα ονόματα και τις ιδιότητές τους.

Βρες τα κρυμμένα σύμβολα των θεών

Σκέψου ποια σύμβολα θα είχαν οι θεοί του Ολύμπου στη σημερινή εποχή και  αναζήτησέ τα στην εικόνα με τα εκθέματα από το Μουσείο Ακρόπολης.

Για περισσότερο παιχνίδι

​Εξερεύνησε περισσότερο τους θεούς μέσα από τη ζωφόρο του Παρθενώνα και τα παιχνίδια της.

[print-me target=".page-title-head, .breadcrumbs, .content" do_not_print=".h5p-iframe-wrapper, .shortcode-single-image, .wpb_single_image, .twentytwenty-wrapper, .vc-hoverbox-wrapper"]