Η νέα περίοδος των έργων που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ (2014-2020) και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (2021-20 25) περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επεμβάσεων στον Παρθενώνα που εστιάζεται κυρίως στο αέτωμα της δυτικής πλευρά και στους πλευρικούς τοίχους του σηκού.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης του κεντρικού τμήματος του δυτικού αετώματος ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017. Το έργο έχει σωστικό χαρακτήρα, καθώς στοχεύει στην απομάκρυνση των οξειδωμένων συνδετηρίων στοιχείων της επέμβασης Μπαλάνου, στη συντήρηση και ενίσχυση των αρχιτεκτονικών μελών, καθώς και στην άρση των αποκλίσεων και την ενίσχυση της έδρασης των λίθων του ορθοστάτη, που παρουσιάζει τα μεγαλύτερα στατικά προβλήματα. Σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες για την αποκατάσταση του ορθοστάτη του τυμπάνου (μελέτη Β. Μανιδάκη και Λ. Παλαιολόγου) και για την αποκατάσταση του αντιθηματικού τοίχου (μελέτη Κ. Σκαρή), προβλεπόταν η αποσυναρμολόγηση των 3 μεσαίων λίθων του τυμπάνου και των ανώτερων στρώσεων του αντιθηματικού τοίχου,  η δομική αποκατάσταση και η ανατοποθέτησή τους στο μνημείο. Ένας τέταρτος ορθοστάτης όπως και αρκετοί λίθοι του αντιθηματικού τοίχου επρόκειτο να ενισχυθούν επί τόπου. Για την ασφαλή έδραση και σύνδεση των μελών μεταξύ τους προβλεπόταν η χρήση ειδικού σχεδιασμού συνδετηρίων στοιχείων από τιτάνιο.

Μετά την αποξήλωση των ανώτερων στρώσεων του αντιθηματικού τοίχου διαπιστώθηκαν διαμπερείς θραύσεις στους λίθους και των τριών κατώτερων στρώσεων, ενώ αποσαφηνίστηκε η έκταση των παλιότερων επεμβάσεων στην περιοχή, με απολαξεύσεις των αρχαίων μελών και χρήση ακατάλληλων υλικών (λιθόκολλα Meyer). Μετά την εκπόνηση των σχετικών στατικών μελετών από τους πολιτικούς μηχανικούς Α. Βρούβα, Ι. Ντουρακόπουλο και Ε. Πάσιου,  ολοκληρώθηκε η δομική αποκατάσταση των τριών ορθοστατών του τυμπάνου, ενώ ένας ακόμη ορθοστάτης αποκαταστάθηκε κατά χώραν. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η δομική αποκατάσταση των αποξηλωμένων λιθοπλίνθων του αντιθηματικού τοίχου και άλλων κατά χώραν λίθων. Με τροποποίηση του προγράμματος της δυτικής πλευράς του μνημείου, οι εργασίες αποκατάστασης επεκτάθηκαν και στη στρώση των οριζοντίων γείσων, η άνω επιφάνεια των οποίων αποκαλύφθηκε μετά την απομάκρυνση των ορθοστατών.

Πριν από την έναρξη της επανατοποθέτησης των αποκατεστημένων αρχιτεκτονικών μελών, στο τέλος του 2020, επανεξετάστηκε από την ΕΣΜΑ η περίπτωση της πλήρους συμπλήρωσης του τυμπάνου του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα, που είχε εγκριθεί ήδη από το 2008. Η πρόταση αφορούσε στη συμπλήρωση του τυμπάνου με δύο επιπλέον ορθοστάτες, έναν αποτελούμενο από τρία αρχαία θραύσματα, κατάλληλα συμπληρωμένα και έναν εξ ολοκλήρου από νέο μάρμαρο. Μετά την εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης της πλειοψηφίας των συνέδρων της 6ης Διεθνούς Συνάντησης για την αποκατάσταση των μνημείων Ακροπόλεως, η ΕΣΜΑ επικύρωσε την παλαιά απόφαση του 2008.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες στους τοίχους του σηκού. Οι πλευρικοί τοίχοι του σηκού είχαν καταστραφεί κατά το μεγαλύτερο μέρος λόγω της έκρηξης του 1687 και αναστηλώθηκαν μερικώς στα νεώτερα χρόνια (1844 και 1928) με λιθοπλίνθους που τοποθετήθηκαν στο δυτικό τμήμα τους, σε τυχαίες θέσεις. Κατά τη δεκαετία του 1990 αποσυναρμολογήθηκαν τα αναστηλωμένα τμήματα, αφαιρέθηκαν τα οξειδωμένα σιδηρά συνδετήρια και μελετήθηκαν οι εναλλακτικές δυνατότητες μιας νέας αναστήλωσης, με στόχο την αναδιάταξη των λιθοπλίνθων στις αρχικές τους θέσεις (μελέτη βόρειου τοίχου: Ν. Τογανίδης-Κ. Ματάλα και μελέτη νότιου τοίχου: Ν. Τογανίδης-Κ. Παράσχη).

Την περίοδο 2012-2015 πραγματοποιήθηκαν εργασίες δομικής αποκατάστασης και ανατοποθέτησης στις στρώσεις του τοιχοβάτη, του ορθοστάτη και του πρώτου δόμου του βορείου τοίχου του σηκού, σύμφωνα με επικαιροποιημένη μελέτη των Κ. Σκαρή και Α. Βρούβα. Έως το τέλος του 2023 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση και τοποθέτηση όλων των λίθων του ορθοστάτη, των λιθοπλίνθων του πρώτου και δεύτερου δόμου και οι εργασίες συνεχίζονται με την αποκατάσταση του 3ου δόμου. Οι δύο κατώτατες στρώσεις του τοίχου αποκαταστάθηκαν πλήρως, ώστε να αποτελέσουν μία σταθερή βάση για τους επιπλέον πέντε υπερκείμενους δόμους που προβλέπεται να αναστηλωθούν συνολικά. Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού θα συμβάλλει στην ανάκτηση της δομής των τοίχων του σηκού και στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του μνημείου. Το 2022 ξεκίνησαν εργασίες στον νότιο τοίχο του σηκού, με την αποκατάσταση του τοιχοβάτη και του ορθοστάτη.

Στα τρέχοντα προγράμματα περιλαμβάνεται επίσης η κατάξεση των ραβδώσεων στα νέα συμπληρώματα των κιόνων του Προνάου του Παρθενώνα.  Πρόκειται για την τελική επεξεργασία που γίνεται στις επιφάνειες των σπονδύλων από νέο μάρμαρο και απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και δεξιοτεχνία από πλευράς μαρμαροτεχνιτών. Στην παρούσα φάση εκπονούνται εργασίες κατάξεσης των ραβδώσεων στις νέες επιφάνειες του τέταρτου από βορρά κίονα του Προνάου, ενώ οι εργασίες στους τρεις πρώτους από βορρά κίονες, έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Τέλος, στον Παρθενώνα προβλέπεται να ανατοποθετηθούν οι δοκοί της οροφής του δυτικού πτερού. Πρόκειται για 5 αρχαίες, αποκατεστημένες δοκούς και 10 δοκούς κατασκευασμένες από νέο μάρμαρο κατά τη δεκαετία του 1950. Η πρόταση που εγκρίθηκε από την ΕΣΜΑ το 2014 (μελέτη: Κ. Σκαρής, Ρ. Χριστοδουλοπούλου, Ζ. Κοντέας και Α. Βρούβα) προβλέπει την αποκατάσταση της εσχάρας των δοκών, αλλά με δυνατότητα αποκατάστασης όλων των φατνωμάτων, εάν αυτό αποφασιστεί στο μέλλον. Στο μνημείο, μετά και την πρόσφατη απόφαση της ΕΣΜΑ για τροποποίηση της αρχικής μελέτης (2023), έχουν αρχίσει εργασίες αποκατάστασης της δοκού ΔΕΔ3, σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Κοντέα. Η επέμβαση αυτή αναμένεται να αποδώσει την αίσθηση του στεγασμένου χώρου στο δυτικό τμήμα του μνημείου και να αποκαταστήσει μερικώς τις συνθήκες φωτισμού της ιωνικής ζωφόρου του Παρθενώνα.