Αποχαιρετισμός στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη

Η ΕΣΜΑ και η ΥΣΜΑ αποχαιρετούν με βαθιά συγκίνηση τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη που έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023. Ο Πέτρος Θέμελης υπήρξε  ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1984-2003) και διευθυντής του ανασκαφικού και…

Περισσότερα

Μόνιμα μέτρα σταθεροποίησης του Βάθρου του Αγρίππα στην Ακρόπολη των Αθηνών

Στις 6 Οκτωβρίου 2023 υπογράφηκε η σύμβαση της ΥΣΜΑ με την ανάδοχο εταιρεία που θα εκτελέσει το έργο « Μόνιμα μέτρα σταθεροποίησης του Βάθρου του Αγρίππα στην Ακρόπολη των Αθηνών». Το εν λόγω έργο, που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί έως το…

Περισσότερα

Αποχαιρετισμός στην Miriam Caskey

Άλλη μια σημαντική απώλεια, που καταγράφηκε πρόσφατα, γέμισε με θλίψη και συγκίνηση την οικογένεια της  Ακρόπολης. Όπως πληροφορηθήκαμε, στις  2 Ιουνίου 2023 έφυγε από τη ζωή η Miriam Caskey, έχοντας μόλις συμπληρώσει το εκατοστό έτος της ηλικίας της. Η Miriam…

Περισσότερα

Ενημέρωση της ΥΣΜΑ σχετικά με εργατικό ατύχημα

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ την καταγγελία του Πανελλήνιου Σωματείου Έκτακτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού (27/06/2023), σχετικά με εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στις 22 Ιουνίου στο μνημείο του Ερεχθείου, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Αθηνών. Μεταξύ άλλων η καταγγελία…

Περισσότερα

Αποχαιρετισμός στον Καθηγητή Takashi Seki

Με βαθιά συγκίνηση πληροφορηθήκαμε την πρόσφατη απώλεια του Καθηγητή Takashi Seki, που απεβίωσε στις 16 Μαρτίου 2023.  Ο Takashi Seki σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στο Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο (Mitaka, Ιαπωνία). Στη διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε μαθήματα με τον…

Περισσότερα

Έναρξη της δεύτερης φάσης των εργασιών αποκατάστασης του βάθρου του Αγρίππα

Στις 7 Ιουνίου πρόκειται να ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης στο κάτω μέρος του βάθρου του Αγρίππα, στην περιοχή δυτικά των Προπυλαίων. Οι εργασίες εγκατάστασης του ικριώματος θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των απογευματινών/βραδινών ωρών και θα ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.…

Περισσότερα
Άποψη της ακρόπολης από την Πνύκα

Η έκθεση της UNESCO για τα έργα στην Ακρόπολη

Αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αναλυτική Έκθεση σχετικά με την Ακρόπολη των Αθηνών, μνημείο ενταγμένο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1987 (https://whc.unesco.org/en/list/404/documents/). Η Έκθεση βασίστηκε στα πορίσματα Μικτής Συμβουλευτικής Αποστολής (Joint Advisory Mission) αποτελούμενης από…

Περισσότερα
Πέτρινος τείχος από το βόρειο τείχος της Ακρόπολης

Έναρξη έργου αποκατάστασης στο βόρειο τείχος της Ακρόπολης

Στον προγραμματισμό του έργου της ΥΣΜΑ περιλαμβάνονται εργασίες αποκατάστασης του βόρειου τείχους της Ακρόπολης, στην περιοχή Β12-Β13, βορείως του Ερεχθείου. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί τμήμα του Θεμιστόκλειου τείχους, στην κατασκευή του οποίου είχαν ενσωματωθεί αρχιτεκτονικά μέλη του Προπαρθενώνα  και του…

Περισσότερα

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 – Μικρές ιστορίες αναστήλωσης

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς  (23-25 Σεπτεμβρίου 2022) με θέμα: «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» ο Τομέας Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης οργάνωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Μικρές ιστορίες αναστήλωσης» με…

Περισσότερα

Το βραβείο TERRA απονέμεται στο έργο της Ακρόπολης

Το Ίδρυμα Diario de Avisos επέλεξε να απονείμει το διεθνές  βραβείο TERRA στη Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης για το έργο συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων που επιτελείται στην Ακρόπολη. Τα βραβεία TERRA  αποτελούν έναν νεοσύστατο θεσμό που στοχεύει στη στήριξη και…

Περισσότερα
Ο καθηγητής Δ. Παντερμαλής και ο Χ. Μπούρας παρακολουθούν την απομάκρυνση μετόπης από τη νοτιοδυτική γωνία του Παρθενώνα

Αποχαιρετισμός στον καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή

H ΕΣΜΑ και η ΥΣΜΑ αποχαιρετούν σήμερα με βαθιά θλίψη τον καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή, Πρόεδρο του ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης. Ο Δημήτριος Παντερμαλής, που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης, παρακολουθούσε πάντοτε με μεγάλο…

Περισσότερα

Εργασίες στο βάθρο του Αγρίππα

Στις 15 Ιουλίου 2022 ολοκληρώθηκε η α’ φάση των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου του Αγρίππα. Το μνημείο αυτό περισσότερο γνωστό ως βάθρο του Αγρίππα, δομημένο τον 2ο π.Χ. αιώνα στα δυτικά των Προπυλαίων, αποτελεί σημαντικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής στον…

Περισσότερα

Ολοκλήρωση των εργασιών στην περιοχή Β17 του βόρειου τείχους

Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση του ικριώματος από την περιοχή Β17 του βορείου τείχους της Ακρόπολης. Στην περιοχή αυτή πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης του τείχους, σε θέση παρακείμενη στα Προπύλαια και τα θεμέλια του ΒΔ κτηρίου. Το έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού…

Περισσότερα

Το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης των έργων αναστήλωσης και συντήρησης στα μνημεία της Ακρόπολης

Στις 7 Ιουλίου η ΥΣΜΑ υποδέχθηκε τους νέους συναδέλφους,  εξειδικευμένους σε διάφορες ειδικότητες, οι οποίοι θα απασχοληθούν στο έργο ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Το έργο, προϋπολογισμού 10.000.000,00€, είναι  ενταγμένο  στο  Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με φορέα…

Περισσότερα

Η πρόοδος του έργου ‘ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ’ ΕΣΠΑ 2014-2020

Τα αναστηλωτικά έργα, που ξεκίνησαν στην Ακρόπολη το 2017, με χρηματοδότηση από το ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία) 2014-2020, παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας του covid-19, θα έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έως το…

Περισσότερα

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού στα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη

Με αφορμή δημοσίευμα, που φέρεται να υπογράφεται από εργαζόμενους της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, σχετικά με την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού στα έργα αναστήλωσης στα μνημεία της Ακρόπολης, την Τρίτη 10 Μαΐου, από…

Περισσότερα

Η Ζωφόρος του Παρθενώνα

Η διαδικτυακή αυτή εφαρμογή παρουσιάζει τη ζωφόρο του Παρθενώνα, τη συνεχή ανάγλυφη ζώνη που περιέτρεχε το επάνω μέρος του κυρίως ναού και είχε ως θέμα την πομπή των Παναθηναίων προς τιμή της θεάς Αθηνάς. H εφαρμογή απευθύνεται τόσο στο ευρύτερο…

Περισσότερα

H σύγχρονη έρευνα της πολυχρωμίας στα μνημεία της Ακρόπολης

Τμήμα των αποτελεσμάτων της σύγχρονης έρευνας της πολυχρωμίας των μνημείων της Ακρόπολης παρουσιάζεται στην επιστημονική εργασία της Δρ. Ε. Αγγελακοπούλου, προϊσταμένης του Τμήματος Συντήρησης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων  Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και του Αν. Καθ. της Σχολής Χημικών Μηχ. ΕΜΠ, Α.…

Περισσότερα