Πρόκειται για δανειστικά σακίδια που περιλαμβάνουν ειδικά έντυπα και αρχαιολογικά παιχνίδια με τη βοήθεια των οποίων η οικογένεια έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης και να αναζητήσει επιλεγμένα εκθέματα. Σε κάθε παιχνίδι υπάρχει μία μασκότ, που καθοδηγεί τα παιδιά μέσα στους χώρους του Μουσείου, τα συμβουλεύει, τα ενθαρρύνει και φυσικά τα επαινεί. Οι οικογένειες μπορούν να δανειστούν τα σακίδια από το Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου.

Μια Μέρα στο Μουσείο Ακρόπολης με τη θεά Αθηνά

Το δανειστικό σακίδιο με θέμα «Μια μέρα στο Μουσείο Ακρόπολης με τη θεά Αθηνά» προτρέπει τα παιδιά από 6 έως 9 ετών να αναζητήσουν παραστάσεις της θεάς Αθηνάς μέσα στο Μουσείο αναγνωρίζοντάς την από τα σύμβολά της. Περιλαμβάνει έντυπα που βοηθούν τα παιδιά στην αναζήτηση, όπωςέναν ειδικά σχεδιασμένο παιδικό χάρτη με αυτοκόλλητα, καρτέλες με στοιχεία για τη θεά και σχεδιαστικές ή ψηφιακές αναπαραστάσεις της. Παράλληλα, ειδικά σχεδιασμένες παιδικές λεζάντες έχουν τοποθετηθεί μέσα στο μουσείο, δίπλα στα επιλεγμένα εκθέματα. Με τα παιχνίδια του σακιδίου τα παιδιά διασκεδάζουν είτε δημιουργώντας διάφορες συνθέσεις με τη μορφή της είτε εξασκώντας τη μνήμη και την παρατηρητικότητά τους.

Το σακίδιο συνδυάζεται με την πολυμεσική εφαρμογή “Αθηνά, Η θεά της Ακρόπολης”.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το δανειστικό σακίδιο με θέμα «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα» στοχεύει στην εξερεύνηση της πλούσιας γλυπτικής διακόσμησης του μεγάλου ναού της Ακρόπολης. Τα παιδιά ηλικίας από 8 ετών και πάνω κάνουν μία βόλτα στην Αίθουσα του Παρθενώνα, βλέπουν τα γλυπτά που στόλιζαν το ναό και με τη βοήθεια ενός ειδικά σχεδιασμένου χάρτη της Αίθουσας ανακαλύπτουν σιγά σιγά τις ιστορίες που αυτά απεικονίζουν. Κατά την εξερεύνησή τους κολλούν αυτοκόλλητα κάθε φορά που κάτι βρίσκουν ενώ ταυτόχρονα το περιεχόμενο τεσσάρων μικρών χρωματιστών πουγκιών τα βοηθάει να κατανοήσουν καλύτερα αυτά που βλέπουν, να αναπτύξουν την παρατηρητικότητά  τους, να συσχετίσουν τα εκθέματα με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που ήδη έχουν και φυσικά να ψυχαγωγηθούν.

Το σακίδιο συνδυάζεται με την πολυμεσική εφαρμογή “Η ζωφόρος του Παρθενώνα”.

Αρχαϊκά Χρώματα

Το σακίδιο με θέμα «Αρχαϊκά Χρώματα» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ομότιτλης δράσης του Μουσείου Ακρόπολης, με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά από 8 έως 11 ετών να φανταστούν πώς έμοιαζαν τα γλυπτά στην αρχαιότητα με όλα τους τα χρώματα. Μέσα στο σακίδιο βρίσκουν ένα πολύπτυχο έντυπο με χάρτη της Αρχαϊκής αίθουσας και πληροφορίες για συγκεκριμένα γλυπτά στα οποία, χρησιμοποιώντας ειδικές καρτέλες, αναζητούν ίχνη από χρώμα  σε διάφορα σημεία, όπως στα μάτια, στα μαλλιά, στα ρούχα, στα κοσμήματα κ.α. Στοιχεία για τα ορυκτά από τα οποία κατασκευάζονταν τα χρώματα, ξυλομπογιές για να ζωγραφίσουν αλλά και ένα παιχνίδι Domino με διακοσμητικά μοτίβα που στόλιζαν τα αρχαϊκά γλυπτά είναι μερικά ακόμα από τα περιεχόμενα του σακιδίου.

Το σακίδιο συνδυάζεται με το ψηφιακό παιχνίδι “Χρωμάτισε την πεπλοφόρο” που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ίδιας δράσης και στο οποίο τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν και ψηφιακά την Πεπλοφόρο στον υπολογιστή του σπιτιού τους όσες φορές θέλουν και με πολλές παραλλαγές.

[print-me target=".entry-title, .breadcrumbs, .content" do_not_print=".gallery-shortcode, .shortcode-single-image"]