Οι δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου έχουν αξιοποιηθεί από τον Τομέα  Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης με τη δημιουργία εκπαιδευτικών εφαρμογών που επιτρέπουν την «ανοικτή πρόσβαση» στο εκπαιδευτικό υλικό και συμβάλλουν στην εξοικείωση με τα μνημεία και την τέχνη της Ακρόπολης. Αν και η εμπειρία της επίσκεψης δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τα ψηφιακά μέσα, μπορεί ωστόσο να συμπληρωθεί και να ολοκληρωθεί από αυτά.

Ένας αρχαίος ναός

Ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό παιχνίδι για την αρχιτεκτονική των αρχαίων ελληνικών ναών. Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές από 9 ετών, σε εκπαιδευτικούς αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Στόχος του είναι να εξοικειώσει τους χρήστες με τη λειτουργία των αρχαίων ναών, το σχεδιασμό, τη μορφολογία, την τυπολογία, την κατασκευή αλλά και το γλυπτικό τους διάκοσμο. Έξι χαρακτήρες, ο καθένας μέσα από τον δικό του ρόλο που σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό ναό, παρουσιάζουν τις θεματικές ενότητες του παιχνιδιού. Μία ξεχωριστή εφαρμογή με τίτλο «Μάθε περισσότερα» συμπληρώνει το παιχνίδι κι εμπλουτίζει το περιεχόμενό του με πιο ειδικές γνώσεις για το θέμα.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από τον Tομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “ΕΣΠΑ 2014-2020”.

Μετάβαση στην εφαρμογή

Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη

Το διαδικτυακό αυτό σύστημα ηλεκτρονικού αποθετηρίου ενσωματώνει το εκπαιδευτικό περιεχόμενο του Τομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης. Ο χρήστης  έχει ελεύθερη πρόσβαση στο σύνολο του ψηφιοποιημένου υλικού, με δυνατότητα πλοήγησης ανά ομάδα κοινού, μνημείο, θέμα, σχολικό μάθημα και εκπαιδευτικό επίπεδο.

Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, το αποθετήριο αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο ώστε να μπορούν να προετοιμάζονται καλύτερα τόσο για το μάθημα στο σχολείο, όσο και για την επίσκεψη της τάξης στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η δυναμικότητα του αποθετηρίου έγκειται στη δυνατότητα συνεχούς ανανέωσης του υλικού του και προσθήκης σχετικών εργασιών σχολείων.

Το έργο υλοποιήθηκε από τον Τομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Μετάβαση στην εφαρμογή

Πρόγραμμα Γλαύκα

Στο πολυεπίπεδο αυτό διαδικτυακό παιχνίδι, για παιδιά από 12 ετών, πρωταγωνιστής είναι η Γλαύκα, ένα ιπτάμενο ρομπότ. Στόχος της εφαρμογής είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τα έργα αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης, τα οποία παρουσιάζονται μέσα από πέντε θεματικές ενότητες:

α. το Ταξίδι (φθορές και αίτια των επεμβάσεων) β. τη Βοήθεια (είδη των επεμβάσεων) γ. το Πλήρωμα (άνθρωποι που πραγματοποιούν τα αναστηλωτικά έργα), δ. τη Δράση (έργα αποκατάστασης που έχουν γίνει σε κάθε ένα από τα μνημεία ξεχωριστά) και ε. το Μέλλον (μηχανήματα και νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην αναστήλωση της Ακρόπολης). Κάθε ενότητα περιλαμβάνει την προετοιμασία – τη συνοπτική παρουσίαση του θέματος  και τη δοκιμασία – το παιχνίδι. Η εφαρμογή ολοκληρώνεται με την ενότητα «Μάθε περισσότερα» που περιλαμβάνει τη Βιβλιοθήκη της Γλαύκας για όσους ενδιαφέρονται για επιπλέον ενημερωτικό υλικό.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Η Ζωφόρος του Παρθενώνα

Η εφαρμογή απευθύνεται σε ευρύτερο αλλά και σε ειδικό κοινό καθώς και στα παιδιά μέσα από τα διαδικτυακά της παιχνίδια. Το θέμα παρουσιάζεται σε τρεις ενότητες.

Η πρώτη ενότητα με τίτλο «Παρθενώνας» περιλαμβάνει κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό για την αρχιτεκτονική και τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα.

Στην δεύτερη ενότητα με τίτλο «Γνωρίστε τη ζωφόρο» ο χρήστης μπορεί να γνωρίσει τη ζωφόρο είτε ανά λίθο είτε  μέσα από θεματικούς περιπάτους στις επιμέρους ενότητές της: προετοιμασία της πομπής, ιππείς, άρματα, πομπή θυσίας, θεοί και παράδοση του πέπλου.

Το τρίτο επίπεδο της εφαρμογής έχει τίτλο «Παίξτε με τη ζωφόρο». Aπευθύνεται σε παιδιά και ουσιαστικά αποτελεί την ψηφιοποίηση της ομώνυμης εκπαιδευτικής μουσειοσκευής εμπλουτίζοντας το περιεχόμενό της με παιχνίδια μνήμης, χρωματισμού και συνδυασμού εικόνας και κειμένου.

Το σύνολο των ψηφιοποιημένων λίθων της Ζωφόρου με την πλήρη τεκμηρίωση τους εντάχθηκε σε Ψηφιακό Αποθετήριο (repository.parthenonfrieze.gr/frieze) προκειμένου να είναι δυνατή η προβολή στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, EUROPEANA.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, την Α Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Αθηνά, Η θεά της Ακρόπολης

Η εφαρμογή αυτή έχει στόχο τη γνωριμία του χρήστη με τις διαφορετικές υποστάσεις της θεάς  Αθηνάς αλλά και με το Μουσείο της Ακρόπολης. Μέσα από μία εικονική περιήγηση στο Μουσείο, ο χρήστης ακολουθώντας μία δέσμη φωτός αναζητεί και παρατηρεί τα επιλεγμένα εκθέματα της θεάς. Kάποια από αυτά απηχούν τα ιερά λατρευτικά αγάλματα που βρίσκονταν μέσα στους ναούς και από τα οποία δεν σώζεται σήμερα τίποτα. Ορισμένα ανήκουν στα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γλυπτά της Aκρόπολης ενώ άλλα αποτελούν αναθήματα – αφιερώματα στη θεά που παριστάνουν την ίδια. Για κάθε ένα έκθεμα ο χρήστης μπορεί να διαβάσει μία σύντομη περιγραφή, ένα σχετικό μύθο, στοιχεία για τη λατρεία της Αθηνάς και αρχαία κείμενα του Παυσανία. Επίσης έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει τις λεπτομέρειες των εκθεμάτων, να τα περιστρέψει και να δει τις αποκαταστάσεις τους.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από τον Τομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Μουσείο της Ακρόπολης και με χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο

Στο πλαίσιο της δράσης «Αρχαϊκά Χρώματα» του Μουσείου Ακρόπολης που είχε ως κεντρικό έκθεμα το αρχαϊκό άγαλμα της Πεπλοφόρου, δημιουργήθηκε από τον Τομέα Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης το ψηφιακό παιχνίδι «Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο». Οι χρήστες μπορούν να παρατηρήσουν τις λεπτομέρειες του αγάλματος, να το φανταστούν με τα χρώματα που είχε άλλοτε και να το ζωγραφίσουν ψηφιακά με άπειρες παραλλαγές.

Print