
Οι συνεχείς επισκευές των τειχών συνέβαλαν στη διατήρησή τους έως σήμερα. Παρόλα αυτά δομικές βλάβες, όπως ρηγματώσεις, διάκενα και έντονες παραμορφώσεις είναι εμφανείς σε πολλές περιοχές της αρχαίας κατασκευής, όπως και στα νεώτερα επισκευασμένα τμήματα. Τα τελευταία 25 χρόνια παρακολουθήθηκε συστηματικά η κατάσταση των τειχών και επισημάνθηκαν πολλές φορές τα προβλήματα τους. Στο διάστημα αυτό διαμορφώθηκε η στρατηγική και ο προγραμματισμός μιας διεπιστημονικής αντιμετώπισης των προβλημάτων. Κύριο βάρος δόθηκε καταρχήν στην τεκμηρίωση της μορφής και της κατάστασης διατήρησης των τειχών, η οποία και θα αποδώσει το απαραίτητο υπόβαθρο πληροφοριών για την εκτίμηση και τον υπολογισμό κάθε μελλοντικής επέμβασης.
Αρχικά πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις για την προστασία του τείχους:
Αποψίλωση της αυτοφυούς βλάστησης και καθαρισμός επικαθίσεων από το σύστημα απορροής του Νοτίου Τείχους
Σκοπός της δράσης ήταν η προστασία του περιμετρικού Τείχους και του υποκείμενου ασβεστολιθικού πρανούς από την καταστροφική μηχανική δράση του ριζικού συστήματος της αυτοφυούς βλάστησης, η καθαίρεση επισφαλών βραχοτεμαχίων, και η ανάδειξη της τρέχουσας κατάστασης διατήρησης του μνημείου. Η δράση αυτή αποτέλεσε εξάλλου επιπλέον προϋπόθεση για την υλοποίηση της αυστηρής γεωμετρικής τεκμηρίωσης των Περιμετρικών Τειχών και του Βράχου.
Γεωμετρική τεκμηρίωση των τειχών
Για την ακριβή και πλήρη γεωμετρική τεκμηρίωση της υπάρχουσας κατάστασης του αρχαίου τείχους πραγματοποιήθηκε το 2009 η παραγωγή ορθοφωτογραφιών σε όλο το μήκος των τειχών και η τρισδιάστατη σάρωση (3D scanning) των τειχών.
Γεωφυσικές έρευνες
Το 2006 διεξήχθησαν γεωφυσικές έρευνες στην επιφάνεια των τειχών (ηλεκτρική τομογραφία, ραντάρ) για την διερεύνηση των μη ορατών επιφανειών του από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το ΙΜΣ-ΙΤΕ. Οριζόντιες τομογραφίες και κατακόρυφες εκτελέστηκαν σε επιλεγμένες θέσεις στο νότιο τείχος. Με τη σύγκριση των μετρήσεων και τη βαθμονόμηση των υλικών είναι εφικτή η διάκριση πωρολίθων, επίχωσης, βράχου και περιοχής με υγρασία. Γεωφυσικές διασκοπήσεις για τον εντοπισμό του βάθους των επιχώσεων πραγματοποιήθηκαν και το 2014. Σημαντική δραστηριότητα της ίδιας περιόδου, που εμπλούτισε τις γνώσεις μας σχετικά με την διαστρωμάτωση των γεωϋλικών στην Ακρόπολη ήταν η γεωφυσική έρευνα με την μέθοδο της ηλεκτρομαγνητικής διασκόπησης V.L.F., που εντοπίσθηκε σε συνολικό μήκος 2.300 μ., κατά το διάστημα 2014-2015.
Οι πληροφορίες αυτές είναι σημαντικές, αφενός για την εξακρίβωση των περιοχών στις οποίες το τείχος και οι επιχώσεις εμφανίζουν υγρασία και αφετέρου για την εύρεση του πάχους του τείχους.
Γεωτεχνική έρευνα
Επίσης, για τη διερεύνηση των γεωτεχνικών χαρακτηριστικών των αντιστηριζόμενων τεχνητών επιχώσεων του βράχου της Ακρόπολης, καθώς και την συμπλήρωση των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών του γεωλογικού ασβεστολιθικού υποβάθρου διενεργήθηκε γεωτεχνική έρευνα, το 2015. Δύο φρέατα βάθους 4μ. διανοίχθηκαν από την Υπηρεσία, το πρώτο στον ανασκαφικό μάρτυρα νοτίως του Παρθενώνα, σε επαφή με το τείχος και το δεύτερο στο βόρειο τείχος πλησίον του πύργου Belvedere. Ωστόσο η φύση των τεχνητών επιχώσεων του ανδήρου της Ακρόπολης, αποτέλεσμα των μεγάλων ανασκαφών του τέλους του 19ου αι., δεν επέτρεψε τη λήψη αδιατάρακτων δειγμάτων. Επιπλέον, εγκαταστάθηκαν αισθητήρες μέτρησης γεωτεχνικών παραμέτρων στο βόρειο φρέαρ, πλησίον του πύργου Belvedere, που διανοίχθηκε για την διερεύνηση των υλικών επίχωσης.