Το πιο σημαντικό έργο σε εξέλιξη στον Παρθενώνα, με χρηματοδότηση από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), είναι η επέμβαση στη δυτική πλευρά του μνημείου. Ο σκοπός της νέας παρέμβασης είναι να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα θραύσης των μαρμάρων και τις παραμορφώσεις σε αυτό το τμήμα του μνημείου, που οφείλονται στις καταστροφές του παρελθόντος, στις παλαιότερες αναστηλωτικές επεμβάσεις, καθώς επίσης και στους σεισμούς που έπληξαν το μνημείο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος εργασιών μεταφέρονται στο Μουσείο έξι συνολικά μετόπες, τρεις από την ΒΔ γωνία του Παρθενώνα και τρεις από την ΝΔ. Στα οπτικά αποσπάσματα που ακολουθούν μπορείτε να παρακολουθήσετε την καταβίβαση δύο χαρακτηριστικών μετοπών, της λεγόμενης μετόπης του «Ευαγγελισμού» και της μετόπης με τον Κένταυρο.
Η μετόπη ΒΜΟ32 αποσυναρμολογήθηκε στις 26/10/2012. Είναι η δυτικότερη μετόπη της βόρειας πλευράς του Παρθενώνα. Δύο γυναικείες μορφές, η μία δεξιά καθισμένη και η άλλη αριστερά όρθια ταυτίζονται με την Ήρα και την Αθηνά αντίστοιχα. Στη μετόπη είναι φανερό το μεταβατικό στάδιο από τον αυστηρό ρυθμό στον κλασσικό, καθώς η απόδοση των πτυχώσεων ακολουθεί μικτούς τρόπους. Η μετόπη αυτή μεταφέρθηκε στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης και στο μνημείο θα τοποθετηθεί αντίγραφο. Είναι η μόνη από τις σωζόμενες μετόπες της βόρειας πλευράς που γλύτωσε από τον βανδαλισμό των Χριστιανών ίσως γιατί παρερμήνευσαν το θέμα ως τον «Ευαγγελισμό» της Θεοτόκου.
Η μετόπη ΝΜΟ32 αποσυναρμολογήθηκε στις 16/5/2012. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία του Παρθενώνα και αποτελεί τη μοναδική σωζόμενη μετόπη της νότιας πλευράς του μνημείου. Στις μετόπες της νότιας πλευράς απεικονίζονται σκηνές πάλης των Λαπιθών εναντίον των Κενταύρων. Ο μύθος θέλει τους Κενταύρους να αρπάζουν τις γυναίκες των Λαπιθών, λαού της Θεσσαλίας, στο γαμήλιο τραπέζι του βασιλιά των Λαπιθών Πειρίθου, όπου είχαν προσκληθεί. Ο μύθος αντανακλά την τιμωρία της ύβρεως των βαρβάρων, αλλά και την υπεροχή των Αθηναίων στις ενδοελληνικές αντιπαλότητες. Οι μετόπες της νότιας πλευράς του Παρθενώνα δεν καταστράφηκαν από τους χριστιανούς και σώζονταν σε άριστη κατάσταση έως την έκρηξη του 1687 Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Φ. Μοροζίνι.
[print-me target=".entry-title, .breadcrumbs, .entry-content" do_not_print=""]