Άλλη μια σημαντική απώλεια, που καταγράφηκε πρόσφατα, γέμισε με θλίψη και συγκίνηση την οικογένεια της Ακρόπολης. Όπως πληροφορηθήκαμε, στις 2 Ιουνίου 2023 έφυγε από τη ζωή η Miriam Caskey, έχοντας μόλις συμπληρώσει το εκατοστό έτος της ηλικίας της.
Η Miriam Ε. Caskey γεννήθηκε στο Bala Cynwyd της Πενσυλβάνιας, το 1923. Από πολύ νωρίς ανέπτυξε το ενδιαφέρον της για τις ανθρωπιστικές επιστήμες, το οποίο εκφράστηκε με σπουδές στην Αρχαιολογία στο καταξιωμένο Πανεπιστήμιο Bryn Mawr. Αν και o Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος επέφερε μια σύντομη αναστολή της πορείας των σπουδών της, η ίδια επανήλθε με ανανεωμένο ενδιαφέρον, αμέσως μετά τη λήξη του, για να ολοκληρώσει τις προπτυχιακές (1952) και τις μεταπτυχιακές σπουδές της (1954) και, αργότερα τη διδακτορική διατριβή της (1973). Το 1955, έχοντας λάβει υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Bryn Mawr φτάνει μαζί με την κόρη της Helen στην Ελλάδα, μια χώρα που αγάπησε βαθύτατα και που επρόκειτο να τιμήσει ως δεύτερη πατρίδα της. Ιδιαίτερο σύνδεσμο ανέπτυξε με την Κέα, όπου για χρόνια συμμετείχε στην ανασκαφή της Αγίας Ειρήνης. Το 1967, παντρεύτηκε τον John Langdon Caskey. Έως πρόσφατα η Miriam Caskey μοίραζε τον χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα και την Κέα, συμμετέχοντας ενεργά στην ακαδημαϊκή και κοινωνική ζωή των δύο τόπων.
Η Miriam Caskey υπήρξε συνεργάτιδα της ΥΣΜΑ για σχεδόν 15 χρόνια έχοντας αναλάβει τη μετάφραση της ετήσιας έκδοσης του Ενημερωτικού Δελτίου, αλλά και πολλών άλλων εκδόσεων, στα αγγλικά έως το 2015. Εμβριθής, σχολαστική και ακριβής, προσέγγιζε τα κείμενα με φροντίδα, που εξέφευγε από τα όρια των επαγγελματικών της υποχρεώσεων και υποδήλωνε βαθιά αγάπη και μέριμνα για τα μνημεία της Ακρόπολης. Όσοι από εμάς είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μαζί της, θυμόμαστε με συγκίνηση το άσβεστο ενδιαφέρον της για την πορεία των επεμβάσεων, την υπομονή και την ενάργειά της στη διάρκεια των συζητήσεων για την αρχαιολογία και την γλώσσα, αλλά και την επιμονή της για την ορθή κατανόηση και απόδοση των ελληνικών σε υψηλής ποιότητας αγγλικά.
Την Miriam Caskey χαρακτήριζε η ωριμότητα της ηλικίας της, χωρίς όμως να έχει απωλέσει τον ενθουσιασμό, το σφρίγος και ως εκ τούτου και τη χαρά που βιώνει ένας νέος μελετητής. Αυτός ο σπάνιος συνδυασμός αποτελεί και τη μεγάλη παρακαταθήκη της Miriam Caskey προς τις νεότερες γενιές μελετητών της αρχαιότητας.